Deep Democracy, besluiten met de kracht van het team 25 september 2019

Besluitvorming kan muurvast zitten. En als je denkt dat je overeenstemming hebt, dan blijkt toch dat niet iedereen de afspraken nakomt. Heeft het team wel echte inspraak gehad? En gevoeld? Heb je doorgepakt of alleen maar doorgeduwd?

In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of denken dat men hun mening negeert. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen. Er wordt hier niet rustig en openlijk over gesproken. Er wordt bijvoorbeeld gemopperd op de gang, maar tijdens de vergadering houdt iedereen zijn mond. Of er wordt ja gezegd tegen een voorstel, maar dit wordt ondertussen niet uitgevoerd met allerlei smoesjes waarom het toch niet kan.

Deep Democracy wordt ingezet van Zuid-Afrika tot Zweden en van Canada tot Australië. In kleuterklassen en in boardrooms, in productieomgevingen en tijdens strategiesessies. Sommigen gebruiken de methode van A tot Z, terwijl anderen er stukjes en beetjes uit gebruiken. Deep Democracy geeft een nieuwe dimensie aan het kijken naar groepsprocessen, het nemen met besluiten, het aansturen van teams, het begeleiden en oplossen van ruzies en conflicten.

Workshop

In de workshop zullen enkele werkvormen worden toegelicht om een ieder zoveel mogelijk zelf te laten ervaren hoe dit in de dagelijkse praktijk meteen in te kunnen zetten.

Werkvormen die aan bod zullen komen;

De Check-in; hoe zorgen we dat iedereen aanhaakt tijdens een bijeenkomst?

Werken met veiligheidsafspraken; hoe alle teamleden zich veilig durven uit te spreken

Het gesprek op voeten; aan de hand van een vraagstuk/onderwerp gaan we ontdekken wat de verschillende meningen, gevoelens en ideeën van iedereen zijn. Indien wenselijk kan er zelf een vraag of een onderwerp ingebracht worden waar we gezamenlijk mee aan de slag gaan

Werken met de Talking Stick/polarisatie; alle meningen naar boven halen zonder discussie

De Check-out; wat neem je mee en wat laat je hier?

Ter afsluiting volg er tips en tools hoe de verschillende werkvormen direct zelf toe te passen binnen de eigen organisaties.

Parenticom & Keep Talking

Deze workshop wordt aangeboden door Parenticom, die ter sponsoring van de bdKO deze workshop mogelijk maakt, in samenwerking met Keep Talking. Parenticom is de ervaren aanbieder van communicatietrainingen, teamtrainingen en managementtrainingen in kinderopvang en basisonderwijs.

Keep Talking ondersteunt teams en individuen bij communicatie- en samenwerkingsvraagstukken.

Karin van den Hoven is getraind facilitator Deep Democracy met ruime ervaring in procesbegeleiding en werkt vanuit de overtuiging dat blijven praten en uitspreken wat verborgen blijft ons verder kan brengen in de verbinding met elkaar en met het onderwerp. Mocht je het interessant vinden om alvast te lezen over de methode? Op de website www.keep-talking.nl onder de kop ‘methoden’ vind je meer informatie.

Wanneer

woensdag 25 september 2019 09:00-13:00 uur

Programma

9:00 uur    Ontvangst

9:30 uur    Workshop

13:00 uur  Broodje en wel thuis

Waar

We zijn te gast bij Kanteel Kinderopvang in Rosmalen, Zaal Parkzicht, Berlicumseweg 8g, 5248 NT Rosmalen.

Bijdrage

We vragen een eigen bijdrage van € 79,= (incl. BTW)

Aanmelden

Deze workshop is vooral bedoeld voor het hoger management zoals directeuren-bestuurders en regiomanagers.

De workshop is vol. Maar je kan je aanmelden voor de reservelijst: dit kan per mail of telefonisch bij het bureau van de bdKO bureau@bdKO.nl of tel. 079 363 81 02 o.v.v. ‘reservelijst workshop Deep Democracy’.

Annuleren kan uitsluitend schriftelijk annuleren tot uiterlijk 10 september 2019. Kosteloos annuleren ná 10 september 2019 is niet mogelijk. Wél is het mogelijk om je na deze datum te laten vervangen door een collega.