It takes two to tango: de relatie tussen bestuur en toezichthouder 9 november 2023

Over de dynamiek in de Boardroom

Deze workshop neemt je mee in de dynamiek in de Boardroom. Want ook als alles goed geregeld is, is de uitvoering niet vanzelfsprekend. Juist de dynamiek tussen de Raad van Toezicht en de bestuurder is bepalend voor het succes van de organisatie. Diverse incidenten laten zien dat de dynamiek tussen de Raad en het Bestuur een grote rol speelt. De dynamiek aan de vergadertafel vraagt stuurmanskunst van alle betrokkenen.

It takes two to tango

In een goede governance relatie zijn bestuur en toezichthouder blij met het bestaan van de ander. Het opbouwen en behouden van een constructief kritische relatie vraagt om inspanning van beide partijen.

Maar soms gaat het fout: een bestuurder wordt gedwongen te vertrekken. Terugkijkend weten bestuurders en toezichthouders vaak aan te geven wanneer er eerste signalen waren dat het wellicht niet zo goed ging. Men was zich er vaak niet van bewust of deed er (te) lang niet veel mee.

In deze interactieve workshop neemt Pieter Wijnsma de deelnemers mee in dynamiek van de bestuurskamer. Wat zijn de valkuilen? Hoe herken je signalen dat het wellicht niet zo goed gaat? Hoe handel je dan? Maar ook: welke inspanningen zijn nodig om de goede relatie met jouw Raad van Toezicht te behouden?

Over Pieter Wijnsma

Pieter heeft zo’n 30 jaar ervaring in een reeks van management- en bestuursfuncties in de gezondheidszorg. Daarnaast heeft hij veel ervaring in scholing, coaching en begeleiding van uiteenlopende groepen, waaronder met name zorgbestuurders, medisch specialisten met management- en bestuursfuncties, hogere leidinggevenden (onder meer bij de Nationale Politie) en interne toezichthouders.

Pieter is van origine psycholoog. Hij is geïnteresseerd in het persoonlijk functioneren van mensen in de top van organisaties in het licht van de maatschappelijke context waarin zij acteren. Hij is eind 2019 gepromoveerd op de ethiek van het besturen. Begin 2021 is van hem verschenen ‘De Goede Bestuurder. Dienstbaar en Zorgzaam’ bij uitgeverij MediaWerf. Daar verscheen ook ‘Onvrijwillig. Lessen uit het gedwongen vertrek van bestuurders’ dat hij schreef met Hildegard Pelzer en Monika Milz.

www.pieterwijnsma.nl

Datum en tijd

Donderdag 9 november 2023

13:00 inloop

13:30-17:00 workshop

Locatie

Fundatie van Renswoude

Collegezaal

Agnietenstraat 5

3512 XA UTRECHT

Deelnemen?

Deelname kosten zijn € 205,- pp  Aanmelden? Stuur een mailtje naar bureau@bdko.nl o.v.v. ‘Boardroom’ of bel naar 079 363 81 02.

Annuleren kan uitsluitend schriftelijk tot uiterlijk 25 oktober 2023. Kosteloos annuleren ná 25 oktober 2023 is niet mogelijk. Wel is het mogelijk om je na deze datum te laten vervangen door een collega.