Directeur drukkerij Wedding Carin Wormsbecher:
‘Nu gaan jullie het zelf doen’

Toen de echtgenoot van Carin Wormsbecher in 2001 plotseling overleed, erfde ze een familiebedrijf dat als sinds 1844 bestond. Van de ene op de andere dag stond ze aan het roer van een drukkerij zonder enige ervaring. ‘Ik was een meewerkend echtgenote en iedereen in de drukkerij faciliteerde mijn man. Ik had geen enkel verstand van drukwerk, leiding geven of van welke aspecten van het bedrijf dan ook. Ik wist zelfs niet eens wat mijn kwaliteiten waren. Op school was ik zo’n type van 5-jes en 6-jes.’
Al een paar dagen na het overlijden van haar man, kwam bij Wormsbecher de wens op het bedrijf voort te zetten. ‘Ik wilde iets van mijn echtgenoot laten voortbestaan.’ Al snel had ze e een afspraak met de accountant en vervolgens riep ze alle medewerkers bij elkaar. ‘Ik ben met ze gaan zitten en heb gezegd: mijn verlangen is om de drukkerij voort te zetten. Ik weet echter niet hoe dit moet. Er gebeurde toen een wonder. De neuzen gingen dezelfde richting opstaan en vervolgens hadden we een magisch jaar waarin we meer winst maakten dan ooit.’

Vervolgens ging Wormsbecher op zoek naar een directeur. Totdat ze erachter kwam dat ze dat zelf was. ‘Na vijf jaar wist ik het eigenlijk pas echt: ik ben een directeur. Ik ontdekte in die tijd dat ik meer kon dan ik dacht. Maar als dit voor mij geldt, veronderstelde ik, dan gaat dit ook op voor anderen. Dat was het moment dat ik met de medewerkers om de tafel ben gaan zitten en heb gezegd: ik wil dat jullie in je werk net zo gelukkig zijn als ik. Ze gaven toen aan dat ze de beste drukkerij van Nederland willen worden.’

Na een korte stilte vertelde ze gepassioneerd aan de zaal: ‘Als je geliefde overlijdt, ga je nadenken wat er nu echt belangrijk is in het leven. Ik maak nooit mijn keuzes op geld, maar op geluk en liefde. Voorwaarden zijn hierbij eerlijkheid, openheid en respect.’
Na het vertrek van de productieleider zei Wormsbecher tegen het personeel: ‘Nu gaan jullie het zelf doen.’ De nadruk verschoof van controle naar eigen verantwoordelijkheid. ‘Een organisatie is iets organisch, iedere dag is anders. Soms heb je een slechte nacht gehad en gaat het wat minder op het werk. Dat soort dingen moet je meewegen en een stapje terug doen. Je kunt dan bijvoorbeeld aan een ander vragen of die je even helpt.’
De economische crisis ging ook aan de drukkerijsector niet voorbij. Drukwerk verliest sowieso steeds meer terrein. Afgelopen jaren waren dan ook niet makkelijk voor drukkerij Wedding. Mede dankzij de creativiteit en inzet van de medewerkers werden nieuwe diensten bedacht en draait het bedrijf goed. ‘Het verlangen om het bedrijf voort te laten bestaan, maakt dat je dingen gaat bedenken. Dit doen we gezamenlijk en dan staan de besluiten ook als een huis. Ondernemerschap is voor mij liefde en heel veel vreugde. In 2019 bestaat het bedrijf 175 jaar. Ik ben ervan overtuigd dat we dan nog steeds bestaan.’

Voor meer informatie: www.drukkerijwedding.nl