Back to the future

De tijdreis van innovatie en onze voortdurende evolutie

Herinner je je die tijd nog waarin mensen dachten dat vliegen voorbestemd was voor de vogels en niet voor de mens? Toen dachten velen dat het luchtruim nooit het domein van de mens zou worden. Maar kijk nu eens omhoog: vliegtuigen doorkruisen dagelijks de lucht en brengen ons naar verre oorden. In een wereld waar technologische innovatie voortdurend de grenzen van het onmogelijke verlegt, is het fascinerend om terug te denken aan de tijd waarin vliegen voor de mens een onbereikbare droom leek.

Door de geschiedenis heen zijn er talloze voorbeelden van innovaties die aanvankelijk met terughoudendheid werden ontvangen. Zo herinner is me bijvoorbeeld nog de opkomst van mobiele telefoons, waarbij ik, maar velen met mij volhielden dat ze nooit de behoefte zouden voelen om altijd bereikbaar te zijn via deze ogenschijnlijk onhandige apparaten. Inmiddels is het bijna onmogelijk om je een leven zonder smartphone voor te stellen en gebruik ik hem eigenlijk vaker dan me lief is.

In mijn rol als Head of Marketing bij KidsKonnect, maar zeker ook daarvoor al, heb ik het voorrecht gehad om de digitale evolutie van dichtbij te aanschouwen. Zo zijn we binnen ons vak geëvolueerd van traditionele, offline marketingmiddelen naar een vrijwel volledig digitale marketingstrategie. Terugdenkend aan mijn studietijd herinner ik me nog goed de dagen waarin we moesten inbellen om toegang te krijgen tot het internet. Wat deze reis nu extra bijzonder maakt, is dat ik met bewondering zie hoe mijn eigen kinderen volledig zijn ondergedompeld in de digitale en technologische wereld.

In deze snel veranderende wereld is het opmerkelijk hoe kinderen de voorhoede vormen van technologische verandering. Mijn eigen kinderen lijken wel als digitale inwoners geboren te zijn. Zo download mijn zoon van 12 jaar als brugklasser, letterlijk 10 minuten geleden, een app ‘Leren met AI’. Dit is echter niet de eerste keer dat hij AI gebruikt om zijn schoolprestaties te verbeteren, en ik ben er zeker van dat het niet de laatste keer zal zijn. Het onderwijs zal moeten innoveren om met de leerlingen en de technologie mee te gaan.

Mijn dochter van 10 is een ander voorbeeld. Ze gebruikt haar mobiele telefoon met een behendigheid die me vaak verbaast. Voor haar is het gebruik van apps en digitale tools net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Het is alsof ze een ingebouwde GPS heeft voor het navigeren in de digitale wereld. De manier waarop ze met technologie omgaat, herinnert me eraan dat de toekomst in goede handen is, met kinderen die de mogelijkheden van technologie verkennen en benutten op manieren die we ons vroeger niet konden voorstellen.

Terug naar de toekomst: Dit benadrukt dat technologie voortdurend verandert en dat kinderen van vandaag pioniers zijn in de digitale wereld van morgen. Ze gebruiken technologie op manieren die onze ideeën over mogelijkheden uitdagen en verruimen. Het is een boeiende reis om te volgen en herinnert ons eraan dat volwassenen ook kunnen leren van de moeiteloze manier waarop kinderen nieuwe technologieën omarmen. Doe jij dit al of kun je een voorbeeld nemen aan de jonge generatie?

Met inspiratie en verwondering kijk ik uit naar wat de toekomst zal brengen.

Hartelijke groet,

Wendy Boesveld