bdKO-lid aan het woord: Evalien Rengers

Wij kunnen natuurlijk zelf vertellen wat een bdKO-lidmaatschap jou als directeur in de kinderopvang oplevert, maar het is nog beter wanneer onze leden dit doen. Ditmaal gingen we in gesprek met Evalien Rengers, directeur-bestuurder van Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO).

 

Voor 1750 kinderen een vertrouwde groeiomgeving

Ieder kind de mogelijkheid bieden op zich te ontwikkelen tot een gelukkig mens in onze maatschappij, dat is de missie van SKO. Om dit te verwezenlijken biedt de organisatie op 13 locaties zo’n 1750 kinderen een vertrouwde omgeving vol spel en ervaring, waar zij kunnen zijn wie zij zijn en kunnen groeien. De locaties variëren sterk in omvang: twee van de BSO locaties van de organisatie en één kinderdagverblijf behoren tot de top 100 grootste van Nederland, maar SKO heeft ook een locatie die ‘slechts’ zorg draagt voor een groep van 24 kinderen. De grootste van de regio worden is dan ook niet het doel, wel de beste.

 

Een trotse directeur-bestuurder

Na bijna 20 jaar ervaring in de welzijn en kinderopvangbranche bij andere werkgevers, is Evalien al bijna zes jaar directeur-bestuurder van SKO. Met grote trots, blijkt uit het enthousiasme wanneer we haar spreken. Het is niet alleen een hele uitdagende en afwisselende baan, het allermooiste vindt ze dat alle medewerkers oprecht betrokken zijn bij en focussen op de kinderen die worden opgevangen. Door hen wordt dag in dag uit op alle mogelijke wijzen gestreefd om de beste omstandigheden voor de kinderen te verwezenlijken. Zo kan optimaal worden bijgedragen aan hun vorming naar volwassenen. De vraag die continu wordt gesteld: Wat is er op dit moment nodig om het kind zich verder te laten ontwikkelen om een gelukkig mens te worden? Dit doet de SKO samen met alle partijen die onderdeel uitmaken van hun leven en niet te vergeten: de ouders. Evalien vertelt dat met de begeleiding van kinderen van 0 tot 12 jaar oud, de kinderopvang als een van de weinige beroepsgroepen in Nederland gezinnen bijstaat gedurende deze belangrijke ontwikkelperiode.

 

Inzichten, inspiratie en verbinding

Toen Evalien in 2017 het stokje van haar voorganger overnam, kreeg ze het bdKO-speldje overhandigd als onderdeel van het welkomstpakket. Ze kreeg de keuze bij welke brancheorganisatie zij lid wilden worden, maar bij het lidmaatschap voor de bdKO werd deze vraag overgeslagen. Waarom is voor haar inmiddels duidelijk. “De bijeenkomsten die worden georganiseerd door de beroepsvereniging bieden altijd nieuwe inzichten. Het dwingt je als het ware om je in het onderwerp te verdiepen en te beoordelen of het toepasbaar is voor je eigen organisatie. Of dit nou wel of niet het geval is: je komt altijd geïnspireerd weer thuis”. Daarnaast is een lidmaatschap een goede manier om met personen in gelijke posities in contact te komen, wat ze zeker voor kleine tot middelgrote organisaties met één directeur(-bestuurder) van grote waarde vindt. “De bdKO biedt een omgeving om elkaar te blijven bevragen, te enthousiasmeren en om mogelijkheden in kaart te brengen om zaken gezamenlijk op te pakken. Dat is goed voor de directeuren, de organisaties en de gehele kinderopvangsector”. De verbinding die wordt gefaciliteerd en de nieuwe contacten die hieruit ontstaan maken dat Evalien makkelijker even belt met een collega om te vragen hoe hij of zij met een bepaalde situatie omgaat.

 

Actief meedenken over waardevolle lessen

Evalien geeft aan dat – als het even kan – zij altijd aanwezig is op de themadagen die worden georganiseerd door de bdKO. Overige bijeenkomsten die per onderwerp worden georganiseerd kiest zij uit op haar interesses. Eén hiervan die haar het meest is bijgebleven is de workshop crisiscommunicatie waaraan zij enkele jaren geleden deelnam, die binnenkort wordt opgevolgd door het volgen van de workshop mediatraining. Een beroep met kinderen als prioriteit brengt immers hoge risico’s met zich mee en alhoewel ze hoopt haar opgedane kennis nooit in een negatieve situatie te hoeven gebruiken, is het heel waardevol om goed voorbereid te zijn. “Crisiscommunicatie en mediatraining is niet het eerste waar je aan denkt als je als directeur-bestuurder in de kinderopvang aan de slag gaat. De bdKO denkt actief mee over welke kennis en lessen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor haar leden – ook als het gaat over de negatieve situaties die zich kunnen voordoen. En hoe fijn is het als de workshops dan ook nog eens toegespitst zijn op onze beroepsgroep?”.

 

Ook de workshop over de nieuwe generatie medewerkers, Gen Y, heeft Evalien interessante inzichten gebracht. Omdat veel oudere personen binnenkort de arbeidsmarkt verlaten en plaatsmaken voor de nieuwe generatie, die bekend staat om minder uren te werken, zou dat voor problemen kunnen zorgen, geeft ze aan. Tijdens de workshop leerde ze dat ‘purpose’ en het niet ‘sugar coaten’ hierbij het verschil maakt. De jongere generatie wil nog steeds hard werken, maar wel voor een doel waar zij achter staan – bijvoorbeeld doordat zij een bijdrage leveren aan een mooie toekomst. En dat is natuurlijk precies waar de kinderopvang sector ook voor gaat. Aan de organisaties dus om dit duidelijk te communiceren om het juiste, gemotiveerde personeel aan te trekken.

 

Of ze het zou aanraden om als directeur-bestuurder lid te worden van de bdKO? Jullie raden het al: een volmondige ‘ja’. “Je kunt snel je netwerk vergroten en krijgt op een laagdrempelige manier to-the-point informatie en inspiratie aangereikt. Dit maakt een lidmaatschap heel effectief en behulpzaam”.