Governancecode Kinderopvang: voor de kinderen van nu en de volwassenen van morgen.

De Governancecode Kinderopvang is op 13 december 2019 feestelijk overhandigd aan kinderboekenschrijfster en kinderpsycholoog Mirjam Hildebrand.

Kinderen zijn de volwassenen van morgen. Als we ze de kans bieden om zich van kleins af aan te ontwikkelen, hebben we daar straks als samenleving heel veel plezier van. Dat begint al bij de 815 000 kinderen die in Nederland gebruik maken van de kinderopvang. Daarom verdient kinderopvang goed toezicht. Want goed toezicht leidt tot een nóg betere ontwikkeling. Zo groeit het kostbare, maatschappelijke kapitaal: onze kinderen.

Deze gedachte werd door de vertegenwoordigers van de opdrachtgevers (bdKO en VTOI-NVTK) in hun eigen woorden onderschreven. De overhandiging van de code vond plaats op Kinderopvang de Bonte Koe in Hoogmade. Aanwezig waren de bestuurder, Raad van Toezicht, management van de locatie, vertegenwoordigers van bdKO, VTOI-NVTK, PO-raad en uiteraard boekenschrijfster en kinderpsycholoog Mirjam Hildebrand.

In de nieuwe Governancecode Kinderopvang staan heldere uitgangspunten voor goed gedrag, bestuur en toezicht. De code is op moderne leest geschoeid en gaat uit van waarden, zoals integriteit, transparant en maatschappelijk verantwoord, in plaats van regels. De ontwikkeling in de laatste 10 jaar van regels naar de code werd herkend door de leden van de Raad van Toezicht en de bestuurders.

Ook de vertegenwoordiger van de PO-raad ziet deze ontwikkelingen in het Primair onderwijs en vindt de code een inspiratiebron voor het actualiseren van de code Goede bestuur in het PO die in 2020 gaat plaatsvinden.

Mirjam Hildebrand: ‘Door mijn jarenlange ervaring in de kinderopvang weet ik hoe belangrijk het is dat een kinderopvangorganisatie de juiste omstandigheden creëert zodat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen’. Als ouder en kind weet je misschien niet eens dat er een code is, maar je merkt het wel als de organisatie niet lekker loopt.

De code is ontwikkeld door de VTOI-NVTK (toezichthouders in de kinderopvang) en de bdKO (beroepsvereniging directeuren in de kinderopvang) in samenspraak met de BOinK (Brancheorganisatie voor Ouders in de Kinderopvang), de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).

Klik hier voor het fotoverslag.

Download via de button de Governancecode Kinderopvang.