Het onmogelijke mogelijk maken- Peter van Zijl

Ik kan er niet goed bij! Is (of misschien wel was) politiek Den Haag eindelijk overstag om de kinderopvang voor ieder kind toegankelijk te maken en dan zit een deel van de sector als een stel konijnen in koplampen te kijken en te focussen op de beren op de weg. Zo verandert er toch nooit wat? Tenminste, zo zag de wereld eruit voordat de PVV met een fors aantal zetels de Tweede Kamerverkiezingen won. Welke consequenties dit heeft voor de toekomst van de kinderopvang is nog volslagen onduidelijk dus blijf ik maar even hoopvol over de toekomst van onze sector en probeer ik te begrijpen waarom velen zo geschrokken reageerde op de ontwikkelingen in Den Haag. 

Ik ben ervan overtuigd dat we door anders te denken en te kijken deze problemen kunnen tackelen. En mede daarom hebben we vanuit SDB een KIX Day voor onze kinderopvangklanten georganiseerd om mensen te enthousiasmeren. We hadden hiervoor een aantal inspirerende sprekers uitgenodigd. Zoals Jan van Setten, een veelgevraagd spreker over leiderschap en commercie. Hij heeft ons een flinke portie hersenfitness gegeven. Hij zei: als je op dezelfde manier blijft kijken naar een veranderende wereld, verandert er bij jou niets. Hij hield ons voor dat we op een een andere manier moeten leren kijken naar bepaalde zaken. Dit zat ‘m volgens hem vooral in elkaar aan het denken zetten in plaats van alleen maar meningen uitwisselen. Elkaar bevragen en proberen te begrijpen, op een liefdevolle manier, werkt volgens hem beter. Hij grijpt terug op de wet van Stephen Covey; eerst begrijpen en dan begrepen worden.

Een actief onderdeel van de dag werd geïntroduceerd door Martijn van der Wurff van het ministerie van SZW. Hij vertelde hoe het ministerie een challenge heeft georganiseerd voor startups om oplossingen te zoeken voor het personeelstekort. De challenge werd gewonnen door Brugwerk en deze organisatie ging in breakoutsessies met de aanwezigen op zoek naar oplossingen voor het personeelstekort. Mensen kwamen enthousiast en opgeladen weer terug met een bom aan ideeën. Veel ideeën zaten in de sfeer van het verminderen van werkdruk en verhogen van werkgeluk, maar ook kwamen er meer out-of-the-box ideëen uit waar we verder mee kunnen.

Een andere successtory is het verhaal van de onstuimige opmars van BoerBurgerBeweging (BBB). De spindokter die hier achter zat, Henk Vermeer, kwam zijn verhaal delen. Hij vertelde hoe je grootse veranderingen kunt teweegbrengen als je ergens in gelooft en uitgaat van eigen kracht. BBB zoekt het in aanwezigheid in politiek Den Haag want in de Tweede Kamer mag je mede het beleid bepalen. Hij vult aan op Jan van Setten: kennis leidt tot begrip, begrip leidt tot draagvlak en draagvlak leidt tot bestaansrecht. Zijn vertaalslag naar de kinderopvang: zorg dat je met één mond en één signaal zichtbaar wordt in Den Haag. Als de brancheorganisaties elkaar de tent uitvechten, gaat Den Haag zelf wel het beleid bepalen. Je wordt dan als sector speelbal van de politiek.

Een volgende inspirerende spreker met een bewezen oplossing is Jeroen Swanen, HR-directeur bij grote zorgorganisatie Vitalis in Zuid-Oost Brabant. Hij heeft de coöperatie Fair Brabant opgezet. Net als de kinderopvang heeft de zorg te kampen met personeelstekort en worden er veel dure zzp’ers ingezet om die gaten te dichten. Swanen vertelde dat zorgorganisaties wel € 15 per uur per zzp’er betalen aan bemiddelingskosten. Onbetaalbaar en tientallen miljoenen verdwijnen uit de zorg! Hij heeft vier jaar hard gewerkt om hier een oplossing voor te vinden en heeft een coöperatie opgezet waar alle zorgorganisaties van Zuidoost Brabant bij zijn aangesloten. Deze coöperatie verzorgt nu vanuit een klein kantoor de bemiddeling van zzp’ers naar de leden, zodat zorggeld binnen de zorg blijft. Swanen vertelde over dit proces van bloed, zweet, tranen en de vele rechtszaken en steekt nu beide handen uit naar de kinderopvang want die past volgens hem ook heel goed binnen deze coöperatie. Hij stelt zijn blueprint en contracten gratis ter beschikking en vertelde dat overal in het land belangstelling is voor deze constructie. Dat is toch prachtig!

Al met al denk ik dat we er op KIX Day 2023 in geslaagd zijn om mensen het gevoel te geven dat het onmogelijke mogelijk gemaakt kan worden door op een andere manier te denken en te kijken. We hebben de kans van ons leven: laten we die nou met beide handen aangrijpen.

Peter van Zijl
Business Development Director SDB-groep