Landelijke Bijeenkomst over slim onderhandelen bij Integraal Kind Centrum

De Landelijke Bijeenkomst van de bdKO stond op 17 november 2016 in het teken van onderhandelingen rond een Integraal Kind Centrum (IKC). Steeds meer organisaties in de kinderopvangbranche krijgen hiermee te maken. Wat is de juiste strategie wanneer je met verschillende partijen om de tafel zit bij de vorming van een IKC? Hoe bereid je onderhandelingen voor en welke positie neem je in. Deskundige Elisa de Groot en verschillende vragensessies hielpen de aanwezige directeuren/bestuurders een stapje verder. Voor de vijfde keer vond de Landelijke Bijeenkomst plaats in het hoofdkantoor van PGGM in Zeist.

De Landelijke Bijeenkomst begon dit keer met een presentatie over deskundigheidsbevordering door intervisie. Op interactieve wijze kregen de aanwezigen door trainster Tica Peeman uitleg over verschillende intervisiemethoden en hoe je meer uit je intervisie(groep) kunt halen (download de powerpoint presentatie). Aansluitend vond de Algemene Ledenvergadering plaats. Vlot werden de begroting, het visiedocument 2017-2020 en het werkplan 2017 goedgekeurd. Kort legde de voorzitter van de bdKO, Johan Vriesema, uit waarom het visiedocument de titel ‘Verbinden en verbreden’ heeft meegekregen. ‘Mede door het actiever delen van kennis kunnen we interessanter worden voor mensen die nu nog geen lid zijn.’ Inspirerende bijeenkomsten, intervisie en andere vormen van ontmoeting zijn volgens de voorzitter sterke punten van de bdKO. Voor volgend jaar staan onder andere een belevingsdag Customer Excellence en vier regiobijeenkomsten op de agenda. Daarnaast zal er aandacht zijn voor thema’s als ‘wet werk en zekerheid’, ‘de governance code’ en ‘boardroom dynamics’.
Hierna werd het ochtendgedeelte afgesloten en bedankte Vriesema de hoofdsponsoren: Pelosa, HHB en de standhouders VPO, Kinderopvang Academie en Deel!, shared service center.

De middag werd geopend door Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Hij begon met positief nieuws en noemde onder andere de premie die in 2017 gelijk blijft. Hij benadrukte verder het belang van verbinding tussen werkgevers in de kinderopvang en zijn pensioenfonds. ‘Wij vinden het belangrijk u te kennen en te weten welke vragen er bij u leven.’ Borgdorff kondigde aan dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn in de toekomst ontbijtsessies gaat organiseren met werkgevers. ‘Graag horen wij dan van u wat u van ons verwacht.’

Hierna volgde een presentatie van Elisa de Groot, partner van In Touch women resource management. Zij leerde de zaal de kneepjes van het onderhandelen. Vervolgens leidde presentator, schrijver en cabaretier Oscar Kocken een vraaggesprek waarbij verschillende deskundigen met elkaar en de zaal in gesprek gingen over de weerbarstige praktijk rond de vorming van een Integraal Kind Centrum.

Volgens traditie werd de Landelijke Bijeenkomst afgesloten met een hapje en drankje. Net als tijdens de lunch en de pauze werden veel ervaringen uitgewisseld door de aanwezige directeuren en bestuurders. Zo was ook deze Landelijke Bijeenkomst een voorbeeld van hoe de bdKO haar visie vorm geeft.